Den moderna grindstugan

Jupiter är vårt solsystems största planet. Jupiter är även en stor bostadsrättsförening. Dessutom granne med Venus.
Här har förvaltaren Kjell Nilsson och IT-ansvarige Pelle Edmark byggt upp ett modernt nätverk som ska stå pall i framtiden.

När vi närmar oss Grindtorpsvägen påminner Jupiters gråa, bastanta byggnader om en ointaglig fästning.  Här, mellan Täby centrum och Näsbypark, breder den mäktiga skapelsen ut sig uppe på en kulle med utsikt över både Stora Värtan och Täby galoppbana. 

Väl inne på området breder gräsmattor, gångstigar, vackert beskurna träd, lekparker, bollplan och picknikplatser ut sig. Allt omgivet av bostadsrättsföreningens bågformade hus.
Det är en stilren och stram - och väl underhållen - arkitektur från tidigt 1960-tal som fått stor nationell och internationell uppmärksamhet genom åren.

Vi träffar förvaltaren Kjell Nilsson och IT-ansvarige och tillika styrelsemedlemmen Pelle Edmark på förvaltningskontoret, mitt i området. Nybryggt kaffe och så berättelsen om hur det kom sig att Jupiter har två fullt fungerande nätverk till alla 844 hushåll inom bostadsrättsföreningen.

Föreningens hus byggdes mellan 1962-65 och är den tredje största i Täby. Och när millennieskiftet nalkades ville Jupiter ordna vettigt bredband till alla boende.
Bredbandsbolaget erbjöds sig bygga nät - bara de fick ensamrätt i fem år. De krävde personliga avtal med enskilda hushåll. 


Men med tiden blev det dags för en uppgradering och läge för att utnyttja ett nytt marknadsutbud. 

 - Vi märkte ju att utvecklingen gick fort och att vår uppkoppling inte riktigt hängde med.  Dessutom blev det ganska dyrt för hushållen med personliga avtal, säger Pelle.

Så föreningen och dess it-grupp sökte ett kortare avtal och dessutom gruppanslutning, alltså att alla hushåll skulle vara uppkopplade och allt skulle samlas på en faktura. 2008 gjorde de en upphandling. Det stod i slutändan mellan två leverantörer. Riksnet fick avtalet. 
Och då upptäcktes nästa problem.

- När Riksnet skulle koppla in och leverera bredband - visade sig att de inte kunde använda det befintliga nätet med Ethernet Cat 5. Den förre leverantören hade korskopplat med vår grannförening och det bara inte gick, berättar Kjell.

Nu var plötsligt goda råd dyra, och dyrt skulle det bli för Jupiter att dra ett nytt nät till alla 844 hushåll.
- Det visade sig att Riksnet var beredda att ta en del av investeringskostnaden. Så nu har vi två parallella LAN, både det gamla och vårt nya, ett gigabit-nät, berättar Pelle.

Vi har en stabil uppkoppling med hög hastighet - 100/100 Mbit/s. Och Riksnets support har fungerat bra.

Kjell Nilsson

Samtidigt som de fick ett nytt, snabbt nät, sjönk priset per hushåll och föreningen bakade helt enkelt in bredbandskostnaden i den befintliga månadsavgiften.
- Det blev enklast så. Alla får ju vara med om att värdet på bostadsrätterna ökar med ett bra bredbandsnät, menar Pelle.

- Idag är de flesta mycket nöjda. Vi har en stabil uppkoppling med hög hastighet - 100/100 Mbit/s. Och Riksnets support har fungerat bra, säger Kjell.
Nu planerar föreningen att ta in fler tjänster i sitt nät. Telefoni via IP utnyttjar många boende redan och ett nytt TV-utbud står näst i tur att utvecklas inom föreningen.
- Och även online-bokning av tvättstugor och samlingslokaler. Allt egentligen som kan minska vår administration, säger Pelle.

Vi vandrar ut på innergården och tittar på en skylt med ett sepiafärgat foto av ett gammalt hus och ett vackert träd. Det visar det gamla Grindstorpet, huset som en gång för länge sedan låg vid ena infarten till vackra Näsby slott. Idag är slottet en konferensanläggning, grindstugan ett minne blott - medan trädet stadigt står kvar på sin plats.